1992, Alberville (Frankrike)
Antall deltakere – 6
Høyeste plassering – 11

Litauen debuterte ved vinter-OL 1928. St. Morice, men som vi allerede har skrevet, var det bare en av våre utøvere – skøyteløperen Kęstutis Bulota – som startet der. Det virkelige laget gikk på kamper i 1992.

Seks idrettsutøvere hadde æren av å bli de første litauiske olympiere etter gjenopprettingen av uavhengigheten. Den mest kjente idrettsutøveren – 1988. Vida Vencienė, skiløper som vant gull og bronse i USSR-landslaget i Calgary. I Alberville konkurrerte hun i fire kamper og endte to ganger blant de ti beste. På avstanden 15 km kom hun 11a, 30 km – 16a.

V.Vencienės 11. plass er fortsatt det høyeste resultatet for litauiske idrettsutøvere i personlige kamper i vinterlekene. Bare M.Drobiazko og P.Vanagas klatret høyere. De gjorde det senere, og på Alberville-debuten forble paret på 16. plass. Skiskytteren Gintaras Jasinskas fikk en ganske høy 19. plass på 20 km. Skiskytteren Kazimiera Strolienė har vært på topp ti to ganger (27. og 28. plass), og den beste plasseringen til skiløperen Ričardas Panavas var på 41. plass.

1994, Lillehammer (Norge)
Høyeste plassering – 12

Vinterutøvere var samlet på Lillehammer bare to år etter Alberville-lekene. Litauen var representert av de samme seks utøverne, men få av dem forbedret resultatene sine. Det er ikke overraskende at M.Drobiazko og P. Vagag, som fikk erfaring, klatret høyere enn i Alberville. I Lillehammer ble de nummer 12. R. Panavas forbedret seg også, og endte på 32. plass i sitt mest suksessrike løp: 50 km maraton.

V.Vencienė tok 25. og 32. plass i sine siste kamper og fullførte ikke i en annen kamp. Skiskytterne, som ble hemmet av dårlige skudd, klarte seg dårligere enn Alberville. Den høyeste plasseringen til K. Strolienė var 48., G.Jasinskas – 55.

1998, Nagan, Japan
Antall deltakere – 7
Høyeste plassering – 8

Et par kunstløp, R. Panavas og K. Strolienė, som byttet fra skiskyting til ski, ble igjen fra tidligere kamper i den litauiske delegasjonen. Nybegynnere i Nagan var skiløperen Vladislav Zibaila, skiskytteren Liutauras Barila og den litauiske alpinløperen Linas Vaitkus.

M.Drobiazko og P. Vanag rykket opp til fire posisjoner og tok åttendeplassen. Dette var første gang uavhengige litauiske idrettsutøvere har vært blant de ti beste under vinterlekene. Dessverre er Margarita og Povilas fortsatt de eneste representantene for landet vårt som har kommet inn i det.

Sammenlignet med Lillehammer-lekene forbedret Panavas sin posisjon ytterligere, og ble nummer 30 på både 15 km og 30 km. Nybegynnere av lekene gjorde ikke mirakler. L.Vaitkus forble i den raske nedstigningskampen
25, og i kombinasjonen fullførte ikke sporet. Den høyeste posisjonen til L. Barila var den 43., den 44. av V. Zibaila. Kampene var spesielt mislykkede for K.Strolienė. Han kom ikke over 55. plass på fire kamper. Det tristeste var 15km, før som utøveren ble forvirret og tok trenerens ski. Hun forble 64. i rekorden, den siste.

2002 m., Solt Leik Sitis (JAV)
Antall deltakere – 8
Høyeste plassering – 5

I Salt Lake City ble tre nybegynnere med de fem utøverne som tidligere hadde deltatt i lekene: skiskytteren Diana Rasimovičiūtė og kvinnelige skiløpere Irina Terentjeva og Vadimas Gusevas. Lekene var ikke vellykket verken for dem eller for de mer erfarne skiløperne R. Panava og V. Zibaila eller skiskytteren L. Barila.

De tre siste viste seg å være verre enn Nagane. Den høyeste plassen til R. Panavas var 39., V.Zibaila – 50. og L.Barila – 62. Nybegynnere kom ikke i nærheten av lederne eller i det minste gjennomsnittet. 18 år
D.Rasimovičiūtė ble nummer 66 i sin eneste sprintkamp og overgikk bare åtte konkurrenter.
V.Gusev steg ikke over 52. plassering. I. Terentjeva var litt høyere, på 48. plass.

Likevel var Salt Lake City-lekene minneverdige for Litauen. For å få dette til, tok M.Drobiazko og P.Vanagas femteplassen. Litauiske idrettsutøvere var ikke så nærme medaljer ved vinterlekene før eller etter.

2006, Torino (Italia)
Høyeste plassering – 7

Litauen har delegert mindre én utøver til Torino enn til Salt Lake City. Dette var siste kamp for M.Drobiazko og P.Vanagas, men det var ikke mulig å banke på døren. Våre skatere tok en syvende plass, klatring høyere ble hemmet av det faktum at paret kollapset under det opprinnelige programmet.

D. Rasimovičiūtė, modnet på fire år, ble positivt overrasket. Han fikk 18. plass på sprinten og 27. i forfølgelsesløpet. I mer enn et tiår var 18. plassering den beste prestasjonen til litauiske skiskyttere ved de olympiske leker. Karolis Zlatkauskas, nybegynneren i skiskytterkonkurransen for menn, ble den siste – 90.

På ski fullførte ikke I. Terentjeva en kamp, ​​men ble nummer 53 i en annen. Hans kollega, rookie Alexei Novoselsky, gjorde det enda verre. Rookien fullførte ikke to løp, og ble nummer 59 i det tredje løpet. Vitaly Rumiantsev debuterte i skibakkene. Han fullførte ikke storslalåmkampen, men dukket opp i snitt i slalåm og tok 44. plass av 92 deltakere.

2010, Vancouver, Canada
Høyeste plassering – 18

I Vancouver var fire av de seks litauiske representantene skiløpere: Mantas Strolia og Modestas Vaičiulis ble med I. Terentjeva og A. Novoselskis. Det var nykommerne som tok den høyeste plassen i den litauiske delegasjonen i lagsprinten – 18. plass. Riktignok deltok bare 22 duoer i konkurransen, så prestasjonen til nybegynnere var ikke imponerende. Terentevas beste plassering i Vancouver var A. Novoselskis 49. og 53. plass.

D.Rasimovičūtė kom ikke i nærheten av den 18. plassen som ble erobret i Torino, men var preget av stabilitet: hun tok det 25. (sprint), det 30. (personlig løp) og det 34. (i forfølgelse). I sprinten hevdet Diana å være blant de ti beste da hun skled raskt, men ble bremset av to fantastiske skudd. Rumiancev presterte dårligere i Vancouver enn i Torino, fullførte ikke slalåmen og ble rangert som nummer 59 i storslalåmen.

2014, Sotsji (Russland)
Antall deltakere – 9
Høyeste plassering – 16

En utvidet og fornyet litauisk delegasjon reiste til Sotsji og åtte av de ni utøverne debuterte ved de olympiske leker. Vi hadde våre representanter i kunstløp igjen, fordi Isabella Tobias og Deividas Stagniūnas tok plassen til M.Drobiazko og P. Vanag. For første gang startet en litauer – Agnė Sereikaitė – kortbanekonkurransen på skøyter. Det var hun som klatret til topps med 16. plass. Kunstløpsparet forble på 17. plass.

Skiskytter Tomas Kaukėnas, som lenge har vært blant lederne i personlige konkurranser, prøvde å lage bråk. Tre målløse skudd satte ham på 23. plass i finalegruppen, men i litauisk sammenheng var det også et solid show. Dessverre har D. Rasimovičiūtė gitt opp sine posisjoner i tidligere kamper. Hun startet i tre kamper, men kom ikke over 42. plass.

I alpint deltok Ieva Januškevičiūtė og Rokas Zaveckas i slalåm- og storslalåmrenn, men i fire løp oppnådde vi bare ett mål. R. Zaveckas forble nummer 63 i storslalåm, og i andre konkurranser slo ikke laget vårt banen. På ski var Ingrida Ardišauskaitės høyeste plassering 62a, Vytautas Strolios 67a.

2018 m. Pyongyang
(Sør-Korea)
Høyeste plassering – 13

Størrelsen på den litauiske delegasjonen ble ikke redusert på fire år, men det var ingen representanter for kunstløp og kortbane. T. Kaukėnas har igjen blitt den største «støymakeren», og okkuperte enestående plasser for litauiske skiskyttere: han endte på 17. plass i sprinten og klatret til 13. plass i forfølgelsesløpet.

Totalt startet fire av våre skiskyttere i Pyongyang. V.Strolija, som gikk over fra ski til skiskyting, tok den høyeste plassen på 43. plass. Natalia Kočergina presterte solid i det personlige løpet, hvor hun tok 30. plass. D.Rasimovičiūtė utmerket seg ved allerede å ha deltatt i den femte utgaven av de olympiske leker. Det var ikke mulig å score på banen, svanesangen ble 65. og 75. plass.

M.Strolia og M.Vaičiulis tok 25. plass i sprinten av skilagene. I personlige kamper var den høyeste plasseringen til M.Vaičiulis 44., M.Strolija – 61. og rookie av lekene Marija Kaznačenko – 73a. I alpint kom I. Januškevičiūtė, i motsetning til Sotsji, i mål to ganger. Hun forble 43. plass i slalåm og 54. plass i storslalåm. Plasseringene til rookie Andrei Drukarov i deres respektive kamper var 41. og 59. plass.

2022, Beijing (Kina)
Antall deltakere – 13

I tidligere kamper har aldri antallet litauiske representanter oversteget 9, og i Beijing blir det 13. Skiskytterne, som vant lagbilletten for første gang i historien, bidro mest til rekorden. Vytautas Strolia, Karolis Dombrovskis, Tomas Kaukėnas og Linas Banys vil kunne starte stafetten. I sprinten og i det personlige løpet på startstreken bør vi se alle fire litauere, og antallet deres vil avhenge av sprintens resultater. Bare én litauisk skiskytter, Gabrielė Leščinskaitė, vil delta i kvinnekonkurransen.

Denne sesongens resultater viser at skiskyttere ikke bare kan kjøre i kvantitet. En av dem – V. Strolia – er trolig forbundet med Litauens største forhåpninger, fordi Anykščiai er nærmest eliten. På etappen av verdenscuppen i Rupolding erobret han fjerde- og femteplassrekordene for litauerne.

Litauen vil være representert av Modestas Vaičiulis, Tautvydas Strolia, Eglė Savickaitė og Ieva Dainytė i skikonkurranser, Andrejus Drukorovas og Gabija Šinkūnaitė i alpint og Deividas Kizala og Paulina Ramanauskaitė i kunstløp.