Dette er vinneren av høstserien De Slimste Mens!

Vinneren av Den smarteste personen det er kjent og for en fantastisk vinner den 22. utgaven av kunnskapsquizen. Den mest intelligente av høstserien, sendt de siste seks ukene og alltid verdsatt av millioner av seere, mottok pokalen fra Martin Rombouts.

Advarsel: dette innlegget inneholder spoilere!

Torsdag så vi hvordan Renée Kapitein måtte forlate slagmarken. Podcast-skaperen og bartenderen ble slått av Van Beurden etter hennes tiende episode på rad, og gikk glipp av Klaas Dijkhoffs rekord. VVD-politikeren og vinneren av sesongen hans deltok i den kognitive quizen i elleve påfølgende episoder.

Visittkort i 3-6-9 runder

I finalen dro Tom Kleijn og ga visittkortet sitt. Journalisten slo nesten konstant i omgangen 3-6-9 og avsluttet første runde av den store finalen med hundre sekunder. Nandi van Beurden måtte nøye seg med sytti sekunder, mens Jörgen Tjon A Fong ikke klarte å nå sin innledende markering på seksti sekunder.

Åpen dør

Etter Open Door-runden ble kortene stokket litt annerledes. Kleijn ledet med 134 sekunder, men Van Beurden hadde klart å tette gapet betydelig. Han kom i mål på 131 sekunder. Tjon A Fong, den beste spilleren i de ordinære sendingene og favoritten til å vinne finalen, falt bak sine medfinalister på det stadiet med sin score på 82 sekunder.

Puslespill

Tjon A Fong fikk starte puslerunden. I oppdraget klarte han å finne to sammenhenger. Tredje gikk til Kleijn. Van Beurden fikk da prøve seg, og hun skuffet ikke. Han fant alle tre sammenhengene og tok dermed avstand fra Tjon A Fong. Kleijn var den siste som utførte oppgaven sin og klarte å etablere alle tre forbindelsene. Så tok han kommandoen igjen.

Galleri

I galleriet fikk Tjon A Fong et galleri skreddersydd for ham. Den kunstneriske lederen fikk overrakt åtte malerier hvorav han måtte navngi maleren. Han klarte å nevne sju og den åttende gikk til Van Beurden. Musikkstjernen fikk deretter øve ved å svare i et nederlandsk kunstnergalleri. Han kunne bare nevne tre, så han tapte noen sekunder. Kleijn måtte da navngi de store bokstavene og kom langt med syv svar. Bare Berlin kunne ikke nevne og Van Beurden, som tidligere bodde i Tyskland, utnyttet dette. Han kom i mål på 240 sekunder, Tjon A Fong var sekundet foran og Kleijn ledet med 331 sekunder.

Kollektiv hukommelse

Van Beurden fikk starte siste runde på grunn av den siste scoringen på stillingen. Han klarte å gi bare ett svar. Medfinalistene Tjon a Fong og Kleijn tok noen sekunder fra sangeren. Tjon A Fong fikk da et skår om Sigrid Kaag. Han fullførte tre, og Nandi tok igjen sekunder ved å gi de resterende svarene og legge til nitti sekunder til totalen. Det siste oppdraget var for Kleijn og gjaldt gorillaen Bokitos død. Der fant Van Beurden Waterlooen sin, fordi han ikke lenger kunne forbikjøre Jörgen og kom i mål på 309 sekunder. Han fikk stor musikalsk applaus fra de fremmøtte.

stor finale

Den store finalen mellom Tom Kleijn (412 sekunder) og Jörgen Tjon A Fong (339 sekunder). Sistnevnte startet, men klarte ikke umiddelbart å tette gapet mellom avslutterne. Etter det fjerde spørsmålet var Jörgen og Tom nesten uavgjort med en forskjell på syv sekunder. På et tidspunkt var Kleijn nede i 110 sekunder, mens motstanderen var på 111 sekunder. Han klarte å gi to svar og Tjon A Fong ga ett. Forskjellen var ti sekunder og Tjon A Fong hadde kun fire riktige svar. Redaktøren av De Kleine Komedie la ikke merke til det fordi han ga tre riktige svar på spørsmålet om Bonaire. Videre mente han at han tok et taktisk valg ved å dukke under Kleijn, men Tjon A Fong hadde glemt at motstanderen fortsatt hadde én tur. Kleijn ga det siste slaget ved å svare «common» og dette gjorde Tom Kleijn til den smarteste av den 22. utgaven av Den smarteste personen ble til.

Tale

I sin tale takket Kleijn sønnen Jonas, som overbeviste ham om å delta Den smarteste personen. Han indikerte også at han ville vinne alle argumenter i fremtiden, fordi han ble kronet som vinneren. Kleijn mottok pokalen fra tidligere vinner Martin Rombouts, som fortalte reporteren at han luktet hendene hans da han lå i sengen med pokalen om natten.