dere må gjøre det sammen

Jeg vil gjerne flytte. Til og med emigrere. Helst så langt unna som mulig. Spitsbergen ser ut som noe for meg, en øy langt over Norge. Selvfølgelig skal du like snøen og kulden spesielt hvis du vil bo her. Men det som er spesielt kult: Spitsbergen har flere isbjørner enn mennesker. Sjansen for at du blir trakassert her av en isbjørn er større enn av et menneske.

Spitsbergen virker som et rolig sted for meg. Politisk har øya vært spesielt plaget av fiske- og sikkerhetsdiskusjonene knyttet til isbjørn. Dessuten ser det ut til at det er incest blant isbjørner, noe som egentlig er et problem, men det er ikke mitt problem.

Land omgitt av frossent vann har mange fordeler. For eksempel er den høyeste temperaturen målt på Spitsbergen 21,3 grader. Dette betyr at jeg ikke trenger å bekymre meg for nakne klær og menn som plystrer om sommeren.

Dessuten er det ingen opptøyer på Spitsbergen. Det er ingen populister og rasister, det er ingen mennesker som stemmer på Geert Wilders hvert år, men som nå frykter at friheten skal bli tatt fra dem. Og ingen blir sinte over at det er flere kjøtterstatninger i supermarkedet.

Jeg håper uttrykket «du kan ikke si mer» ikke finnes der. Og at politisk korrekthet er normen snarere enn sinne. Hvorfor må dere gjøre det sammen. Nei, ikke som isbjørn. Men du kan ikke være en anonym nett-idiot der, for den du frekt diskuterte om frikandeler og vaksiner er nok en nabo.

Det er en annen interessant ting som skjer på denne øya. Det vil si at alle er velkommen. I motsetning til Norge er det et helt visumfritt område. Dette garanterer mye mangfold på øya. Og siden det ikke er mulig å bli født på øya, samt å dø, vil ikke nasjonalister lett føle seg hjemme der. Det er heller ikke mulig å heise et flagg fordi øya ikke har et.

Foreløpig skal jeg være i Holland en stund. Men jeg håper dagen kommer da jeg våkner i en tømmerhytte omgitt av snø og hav. Så går jeg ut, med en kopp varm te i hendene og roper så: «Fan, det er kaldt her!»

Fordi jeg fortsatt er nederlender.

Albert Glisson

"Utforsker. Unapologetisk gründer. Alkoholfanatiker. Sertifisert forfatter. Wannabe tv-evangelist. Twitterfanatiker. Student. Nettforsker. Reisefantast."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.