Orange kvalifiserer seg til VM i Qatar takket være en nervepirrende seier over Norge NÅ

Det nederlandske landslaget kvalifiserte seg til VM 2022 i Qatar tirsdag med en knepen 2-0-seier over Norge. Steven Bergwijn og Memphis Depay scoret i finalen, og satte dermed en stopper for enhver usikkerhet.

Det ble en nervepirrende kveld for laget til landslaget Louis van Gaal, som ikke overbeviste og skapte lite. Norge – som måtte vinne – kom også med lite i angrep, men et norsk mål kan bli fatalt for Orange.

Befrielsen kom i det 84. minutt, da Bergwijn slo hardt etter Arnaut Danjumas pasning (1-0). Nordmennene spiller deretter alt eller ingenting, noe som lar Bergwijn ta flukt på kontringen og Memphis tilbyr en uunngåelig mulighet: 2-0.

Seieren betyr at de oransje ender først i gruppe G. Laget har to poeng mer enn Tyrkia, som skal spille sluttspill. Tyrkerne vant 1-2 for å besøke Montenegro. Kerem Aktürkoglu og Feyenoord-spiller Orkun Kökçü scoret for tyrkerne i Podgorica. Nummer tre Norge bommer for sjette gang på rad i et verdenscup.

Nederland skal delta i et verdenscup for ellevte gang i historien neste år. For tre år siden gikk Orange-laget glipp av finalen i verdensturneringen i Russland. Ved sin siste deltakelse – i 2014 – endte Van Gaals nederlandske landslag på tredjeplass. Finalistene i 1974, 1978 og 2010 deltar i trekningen av gruppespillet 1. april 2022. Turneringen i Qatar starter 21. november neste år.

• 6. Gibraltar 10-0 (-39)

Bildeserie: Det oransje laget kvalifiserer seg til verdenscupen på en nervepirrende kveld

Van Gaal foretrekker Cillessen fremfor Fleks

Selv om Van Gaal alltid har hevdet i denne internasjonale perioden at Mark Flek var i hierarkisk rekkefølge over Jasper Cillessen, valgte landslagssjefen mot nordmennene at den erfarne Valencia-keeperen skulle erstatte den skadde Justin Bijlow.

Van Gaal selv så fra en skybox i den tomme Kuip på grunn av hoftebruddet og så at Bergwijn i utgangspunktet var den farligste mannen på det nederlandske laget. Kantspilleren, som tok høyresetet fra Donyell Malen, ga Memphis to ganger, men begge gangene gikk spissen i hendene på den norske keeperen Ørjan Nyland. På midten dro Danjuma til siden i en lovende posisjon.

Orange hadde lite å frykte fra nordmennene i første omgang som var alt annet enn spektakulær, selv om de forble uavgjort til 0-0. Første omgangs siste sjanse var også for Nederland. Et langskudd fra Memphis var en fangst for Nyland.

Bergwijn sørger for utgivelsen

Etter pause forble det som Orange viste moderat. Og nordmennene, som måtte vinne, tok kontroll over kampen. Etter 55 minutter var det et sjokk for Nederland da Kristian Thorstvedt flippet ut. På den annen side har Orange skapt lite. I det 65. minutt når et innlegg fra Bergwijn Danjuma, men bringer ikke ballen i mål.

Uten store sjanser forble han spennende da tiden gikk tom for nederlandsk ledelse. Nordmenn måtte ta mer og mer risiko, så mye at det plutselig var plass til Bergwijn, som trengte en skreddersydd Memphis. Angriperens første skudd ble blokkert og det andre forsøket gikk utenfor.

Man håpet at det befriende målet skulle falle uansett, men i mellomtiden hadde et norsk mål vært fatalt for Orange. Som 84-åring ble han igjen truffet av Nederland. Danjuma fant Bergwijn og stampet hardt inn 1-0. Med dette var det nesten avgjort, selv om nordmennene gikk i gang med en siste offensiv.

Dette ga kontringsmuligheter for Nederland og i tillegg slapp Bergwijn det norske forsvarets oppmerksomhet med en fin spurt. Tottenham Hotspur-spissen rørte ballen i Memphis og sørget for 2-0, hvoretter festen var på banen til et tomt Kuip.