Lietuviška-øya i Norge: hvordan bor litauere som bor her Vita

Živilė Mickūnienė og Vida Zubaitė-Bekken, som har bodd her i flere år, har bestemt seg for å dele historien om deres ankomst og finessene i livet i Norge.

Tilpasningen var ikke lett

For 12 år siden kom Živilė Mickūnienė, som bor i Norge, i en situasjon der hun måtte velge mellom å bryte opp familien eller slutte i den høytlønnede jobben som regnskapsfører i Litauen og gå til mannen sin.

Sistnevnte hadde jobbet flere år i Norge, hvor han hadde skapt en lovende jobb og sett for seg livet der, og fjernkommunikasjon hadde slitt ut familien.

«Det var ikke lett, for dette landet er helt annerledes enn Litauen. Andre tradisjoner, regler, annen mat. Språket er heller ikke lett, spesielt som det er så mange dialekter i Norge. Kort tid etter at vi kom, begynte vi å vente en andre barn, så jeg hjalp først mannen min med virksomheten hans – jeg førte journalene. Jeg hadde muligheten til å lære om det juridiske grunnlaget for landet, «sa Živilė.

Foto fra 123RF.com/Holiday på øya Frioja

Utenlandske barn lærer norsk

Vida Zubaitė-Bekken har bodd i Norge i rundt 20 år. Han kom først da han var ung – han satt barnevakt i to år på arbeidsvisum. På den tiden møtte hun sin nåværende ektemann.

Selv om han kom tilbake til Litauen etter at visumet hans gikk ut, stoppet ikke bekjentskapet: ungdommene reagerte aktivt. Etter hvert bestemte Vida seg for å reise tilbake til Norge. Riktignok tenkte ikke Vida på den tiden på ekteskap og livet i utlandet.

«Jeg begynte å jobbe i en fiskefabrikk. Jeg trodde jeg ikke ville bli lenge på øya fordi jeg virkelig ville ha byen. Men det viste seg at jeg giftet meg, fikk barn, og jeg lover egentlig ikke å reise herfra. Jeg likte det her. Da jeg ankom, var jeg en av de første litauerne, husket Vida.

Forresten, hennes norske ektemann, med respekt for Vidas litauiske røtter, har lært seg det litauiske språket og svigermoren hennes drar til Litauen hvert år og kan ikke lenger tenke seg en ferie uten Litauen, fordi han elsket det oppriktig.

Les hele intervjuet 15 minutter forberedt i et multimediaprosjekt.

Albert Glisson

"Utforsker. Unapologetisk gründer. Alkoholfanatiker. Sertifisert forfatter. Wannabe tv-evangelist. Twitterfanatiker. Student. Nettforsker. Reisefantast."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.