Leser under et tre i Snøhettas bibliotek

Bygningen er designet for å skape et moderne, men tidløst offentlig rom for læring, kunnskapsdeling og åpen samtale, samtidig som den fremhever Beijings kulturelle rikdom. «Bygningen vil sette en ny standard innen bærekraftig bibliotekdesign ettersom den bruker teknologi, smart design og lokale ressurser på en ukonvensjonell måte,» sa designerne.

Snøhetta fikk i oppdrag å designe dette biblioteket etter en internasjonal designkonkurranse i 2018, sammen med det lokale byrået ECADI. Byggingen startet i 2020. Når det er fullført, vil det være det første selvbærende glassfasadeprosjektet i Kina.

Åpen og inkluderende

I hjertet av prosjektet er bibliotekets fellesareal, som er understreket av et viktig didaktisk landskap som favner hele bygget. Den store åpne plassen er designet for å bringe mennesker sammen, ikke bare romlig, men også intellektuelt: Det store leselandskapet oppmuntrer til formidling og tilgang til kunnskap og skaper en opplevelse som er bevisst forskjellig fra de konvensjonelle delene av et bibliotek. Denne åpningen gir folk i alle aldre muligheten til å møtes og samhandle i et rom som ligner på et amfiteater. Spredt over hele bygningen er lignende rom som oppmuntrer til interaksjon.

Takket være sin gjennomsiktige fasade avslører bygningen aktivitetene sine for forbipasserende, og inviterer dem til denne sjenerøse plassen. Innvendig utgjør den sentrale dalen ryggraden i biblioteket. I tillegg til sin funksjon som et sentralt sirkulasjonsrom, forbinder dette stedet besøkende med alle relevante rom over og under leselandskapet.

Mye kunnskap

Under leselandskapet er det søyler som bærer taket: en treaktig baldakin. Hver kolonne av treet er også en teknologisk komponent. Sammen skaper de et teknologisk system som inkluderer klimaanlegg, belysning, akustikk og drenering. De trappede anlagte områdene sammen med den trelignende atmosfæren inviterer besøkende til å slå seg ned og dvele når som helst under reisen gjennom bygningen. Dette skaper et uformelt område som gir inntrykk av at du kan lese favorittboken din mens du sitter under et tre.

Et bibliotek for fremtiden

Biblioteket må sette en ny standard for bibliotekdesign på mange områder: fra bygningsteknologi, til sosial og miljømessig bærekraft, til offentlig eierskap i kulturelle rom. For eksempel er taket utstyrt med integrerte solcelleelementer som erstatter det konvensjonelle tak- og fasadedekselet, samtidig som man utnytter optimal soleksponering for produksjon av fornybar energi. En utkrager sørger for en reduksjon i solvarme. Høyden på glasset er også begrenset langs øst- og vestsiden, mens det er lagt inn aktiv solskjerming på sør- og vestsiden. Selve glasset er en lavutslippsisolerglassenhet. Alle viktige byggematerialer ble hentet lokalt og modulære komponenter og et rasjonelt rutenett ble brukt for å begrense tilpasningen av søylene og taket.

Sophie Stephens

"Arrangør. Alkoholutøver. Utforsker. Twitteraholic. Lidenskapelig tv-spesialist."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.