«Hvis du hørte på meg, ville jeg spilt videospill hele dagen!»

Den emblematiske skuespillerinnen til Splendid svinger mellom auteurkino med musikalen «Tralala» og grusom komedie på teatret i «Un chalet à Gstaad». Som den perfekte oppsummeringen av en fri og eklektisk karriere.

Jeans, fluo joggesko, fargerik topp og langt hår, Josiane Balasko er ikke en av de skuespillerinnene som viser frem en karakter. Naturen, responsen noen ganger voldsom og alltid rå som en striptease, men med en sødme og et smil som lyser opp. Hun ser ut til å sette pris på det store gapet i virkeligheten hennes, en mor som gjenoppfinner seg selv som barn fortapt i Larrieu-brødrenes poetiske «Tralala» og en sterk middelklasse i det eget drama hun spiller, «Un chalet à Gstaad» «. «Komedie på scenen, jeg vet», forklarer han. Det som er mindre vanlig er å gå inn på auteurkino. «Tralala» er en herlig film, en musikalsk fortelling som bringer lykke. Hvis Larrieu-brødrene valgte meg, er det fordi jeg måtte tilpasse meg rollen: en sjenert kvinne som vil gjenoppdage smaken av livet med ankomsten av et barn, ekte eller imaginært. «I denne musikalen presser han sangen, to originale titler skrevet for anledningen av Dominique A.» Å spille mens du synger er ganske magisk. Melodien bærer deg, den hjelper deg. Plutselig føles det nesten som Hollywood! «

Les også:«Vi elsket og lo sammen», hedret Splendid-troppen på Cæsaren

Mellom søtheten av en bittersøt rolle på kino og den dristige og feige karakteren som den han skrev til sin nye komedie, tenker ikke Balasko, han prøver. «Med det eneste ønske om å tilfredsstille publikum som kommer for å slappe av», fortsetter han. Hun er glad for de første reaksjonene fra publikum, hun gjør fortsatt narr av å betale de rike idiotene eller grådige: «Det er veldig befriende for dem som det er for meg. Hun, som har skrevet ti komedier og like mange filmmanus, men også romaner og noveller, gjør det for å uttrykke seg, selvfølgelig, men også av frykt for å somle. «Hvis jeg hørte på meg selv, ville jeg spilt videospill hele dagen, jeg elsker det!» Men skriving fyller livet mitt, frastøter frykten for kjedsomhet. Jeg kom akkurat på en actionroman. Ikke spør meg hvorfor «, ler han hardt. Oppsetningen i teatret som på kinoen?» Jeg vil ikke skape, det er bare et spørsmål om effektivitet. Og så, tross alt, hvorfor skal jeg forlate arbeidet mitt til andre? «

Det er denne tilnærmingen som grunnla de tidlige timene til Splendid da «vi skrev roller som ingen noen gang ville tilby oss». Vi oppfant, i mangel på noe bedre, disse karakterene som fikk oss til å le. Jeg drømte aldri om meg selv som skuespiller da jeg var ung. «Fra denne perioden og fra dette båndet som vil revolusjonere fransk humor med» Les bronzés «eller» julenissen er en useriøs «, beholder han det vanlige ønsket om å skildre grusomme jojoer», de vi alle kjenner mer eller mindre i våre familier » , ler hun. Derav deres popularitet, selv om det må huskes at disse filmene ikke var store hits. «Kulten kom gradvis, spesielt med repriser på TV.»

«

Jeg var en fan av «Valseuses», og for den eneste gangen i mitt liv sa jeg til en regissør at jeg ønsket å filme med ham.

«

Nok et vendepunkt i karrieren hennes som strekker seg over mer enn 70 filmer, øyeblikket da Bertrand Blier kommer på jakt etter henne til hennes første store dramatiske rolle i «Too Good for You». «Jeg var en fan av» Valseuses «og for den eneste gangen i mitt liv fortalte jeg en regissør at jeg ønsket å skyte med ham.» Komposisjonen hans i nyanser tar ham til Cannes, ga ham en nominasjon for Cæsar, men nei statuett. «Så skjedde det ingenting for meg i denne loggen. Misforstå meg rett, jeg var ikke pen nok til å bli med i familien, balanserer hun. Så jeg gikk tilbake til skuespillet. «Den offentlige suksessen til» Gazon maudit «, filmen hun er mest stolt av, ga henne likevel en César for manus, før to æres-Césars som fikk henne til å smile. Det var ikke før et tiår at forfattere som Guillaume Nicloux («This Woman») eller Mona Achache («Pinnsvinet») utnytter endelig sin dramatiske strek i mesterlige roller. Og det er i teatret eller på TV han blir tilbudt andre karakterer i tillegg til den morsomme tjenesten som spiller Françoise Dolto eller Simone de Beauvoir.

Roller som absolutt taler til den mer politiske Balasko, som ofte har kjempet for retten til bolig eller brakt sine venstreorienterte verdier, fra PS til kommunistene. «Jeg benekter ingenting, og jeg er ikke lenger aktivist, på grunn av mangel på tid. Men jeg liker å se meg selv som en aktivist. Incest og voldtekt er alle temaer som angår henne mest; han lurer på et ord som fortsatt sliter med å bli utgitt i dag. «Jeg vet ikke om jeg er feminist, men jeg er bekymret for dette grunnleggende spørsmålet, om de begrensede fordelene med en bevegelse som MeToo. Under dekke av komedie vil jeg gjerne fortelle oss selv at «Gazon maudit» også var en film som hjalp saken, uten engang å være et underdrivelse. Dette er ofte faren for aktivisme. Å si om meg selv at jeg er en kvinnelig aktivist passer meg best til slutt. «

Enhver reproduksjon forbudt

Albert Glisson

"Utforsker. Unapologetisk gründer. Alkoholfanatiker. Sertifisert forfatter. Wannabe tv-evangelist. Twitterfanatiker. Student. Nettforsker. Reisefantast."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.