Håndballjentene begynner sin kvalifisering til EM med en overbevisende seier

Holland har en positiv balanse mot Portugal. Nederlenderne vant fjorten av atten gjensidige møter. Likevel var det noen få zeperder blant dem. Det første nederlaget går tilbake til 21. mars 1991 i Cassano Magnago, Italia, under det såkalte Serie C-VM. Etter en 2-6-ledelse ved pause ble stillingen til slutt 9-8 for søreuropeerne. Nederlaget var uten konsekvenser, for Nederland hadde allerede kvalifisert seg til finalen. Sist gang Nederland tapte mot Portugal var i 2006. Under den nederlandske turneringen tapte laget ledet av Sjors Röttger 20-34 i Rotterdam til tross for Diane Lameins ti mål.

Dominerende oransje

Nederland er praktisk talt uslåelig i Almere. Seieren over Portugal markerte den trettende seieren på fjorten kamper siden 1998. Seieren mot Portugal var heller aldri i fare. Det nederlandske laget dominerte kampen fra start. Fire mål ble scoret på de fem første angrepene. Merel Freriks åpnet scoringen hvorpå Angela Malestein utnyttet et straffespark tvunget fram av Kim Molenaar. Malestein igjen, nå fra corner, og et fint skudd fra Kelly Dulfer gjør 4-1.

Laget ledet av landstrener Per Johansson klarte ikke å svare godt på Bebiana Catarina Rodrigues Sabinos enkle mål. Portugiseren scoret fem mål før pause. Angela Malestein gjorde det enda bedre med sju mål. Men inntil fem minutter før byttesignalet fra de italienske dommerne Merisi og Pepe var marginen kun to mål i det nederlandske lagets favør.

Per Johanssons timeout kom til rett tid. Svensken på nederlandsk tjeneste oppfordret appelsinskjortene til å sette i gang effektive angrep, som ga maksimale resultater. Tamara Haggerty scoret umiddelbart sitt andre mål og suksesser fra Inger Smits (to ganger) og Zoë Sprengers fulgte like etter. Angela Malestein satte pauseresultatet til 20-14.

Rett etter omstarten ble marginen ti mål etter presise skuddforsøk av Zoë Sprengers, Larissa Nüsser, Angela Malestein og Inger Smits: 24-14. Etter det skulle forskjellen ha økt, men forsvaret vaklet flere ganger. På grunn av dårlig forsvar ble gjestene begrenset til sju mål. I sluttfasen økte marginen igjen. Det nederlandske laget scoret de fem siste målene med Lois Abbingh, Merel Freriks, Kelly Vollebregt to ganger og Freriks igjen, og gjorde forskjellen til slutt: elleve mål: 38-27.

Finland

TeamNL Handball Ladies fortsetter sin EM-kvalifisering førstkommende lørdag med en tur til Finland i Karis. De nederlandske jentene har allerede spilt en gang i Finland. 13. desember 1968 vant landstrener Jaroslav Mraz sitt lag en vennskapskamp i Helsingfors med 8-22. Marianne de Meurichy, Adrie Meyer (begge fem mål) og Wil van Draanen (tre mål) var de mest nøyaktige.

Kvalifisering til EM

Nederland er plassert i gruppe 3 i trekningen for kvalifisering til EM 2024. I denne gruppen skal de konkurrere mot Tsjekkia, Portugal og Finland. Det spilles en kamp mot hver motstander både hjemme og borte. De to beste nasjonene i gruppen og de fire beste nummer tre kvalifiserer til EM. Totalt vil 24 land delta i turneringen.

EM finner sted fra 28. november til 15. desember i Østerrike (Innsbruck, Wien), Ungarn (Debrecen) og Sveits (Basel). De tre arrangørlandene og Norge, regjerende europamester, er direkte kvalifisert.