Evenepoel slipper krasjen og vinner sammenlagtseieren i Norge, siste etappe for Kristoff | NÅ

Remco Evenepoel vant Tour of Norway søndag. Belgieren forsvarte sin ledertrøye med suksess i siste runde, der han slapp unna en alvorlig ulykke. Alexander Kristoff vant den siste etappen foran sitt eget publikum.

Evenepoel, 22, startet finalen mot Stavanger med 56 sekunders ledelse på nummer to Jay Vine. Ettersom sluttetappeprofilen var relativt flat, så det ut til at det belgiske topptalentet ikke lenger kunne tape sammenlagtseieren.

Evenepoel måtte imidlertid holde fokus på siste etappe. 70 kilometer fra mål dannet fans seg i gruppen. Evenepoel var i spissen. Ikke lenge etter slapp han fra en stor ulykke i sin gule trøye, som involverte dusinvis av løpere. En av dem var Mike Teunissen.

I finalen gjennomførte løperne to 17-kilometer lokale runder rundt Stavanger, inkludert bestigningen av Grisabakken (600 meter på 7,7 prosent). På siste runde så lederne Gianni Vermeersch og Corbin Strong ut til å klare det, men med 2 kilometer fra mål var de nådd. Kristoff var derfor raskest på sprinten. Han slo Ethan Vernon (toer) og Mads Pedersen (tredje).

For Evenepoel er sammenlagtseieren kulminasjonen av en utmerket prestasjon i Tour of Norway. Han vant tre av de seks etappene: en fjelletappe og to kuperte etapper. Tirsdag scoret han en dobbel i åpningsrunden. Så ledertrøya ga han ikke opp.

Evenepoel har allerede åtte seire i 2022. I tillegg til fire seire i Norge var han også best to ganger i Tour of the Algarve, han triumferte én gang i Tour of Valencia og vant Liège-Bastogne-Liège. Ved å vinne dette siste løpet, erobret han det første sykkelmonumentet i karrieren.