En litauer som døde i Norge på bursdagen sin snakket: Han var i ferd med å gjenoppbygge livet sitt

Den 30. desember i fjor gikk Rasa Lasinskienė ut for å trene hunden klokken 04.00 og snakket med mannen sin på telefonen den gangen. Ingen forventet at katastrofen ville inntreffe i løpet av minutter.

Ramūnas Lasinskas så med øynene hvor mange tonn jord som falt. Raset ødela nabohusene, som lå bare 50 meter fra Lasinskai-husene, skogen og golfbanen.

Et nytt liv begynner

Nesten et år etter denne tragiske katastrofen begynner R. Lasinskas et nytt liv på egen hånd:

«Jeg lever faktisk godt jeg startet livet mitt fra bunnen av. Som jeg lovet, ville jeg ha tredoblet meg sterkere enn jeg gjorde. Jeg fikk ikke en krone fra den norske regjeringen, selv om andre trodde et rikt land ville betale meg millioner..

Jeg fikk arbeidsforsikring etter at min kone døde fordi vi jobbet sammen. Jeg investerte de pengene i et hus i den mest praktiske byen, selvfølgelig [pirkau] med lån i 30 år, sier han.

Ektemannen deler flere gode nyheter: sønnens familie forventer en høyning, et andre barn vil bli født i familien, og en datter med en nær venn bor bare 20 km fra hennes nye hjem.

R. Lasinskas sier selv at han prøver å ikke leve med minner, men prøver å kun se på det som venter ham i fremtiden.

«Det gikk opp for oss da. Jeg prøver å ikke leve med fortiden, jeg ser bort. Jada, bølger av minner kommer, men jeg prøver å tenke mer på en ny livsgave. Jeg har en venn, hun lever 600 km unna meg, noe som hjelper meg mye, sier han om livets nye blad.

Gamle forlatte hus

I slutten av mars i år fikk familien et smertefullt, men lettet bekjentskap: liket av R. Lasinskienė ble funnet. Familien gledet seg over at de hadde muligheten til å begrave sin elskede mor og kone på riktig måte.

«Vi gravla min kone vakkert i Gjerdrum. Som et monument prøvde jeg å vise at en litauer ble gravlagt i dette norske landet og jeg klarte det,» sier han.

R. Lasinskas har ikke vært innlagt i det gamle familiens hjem siden ulykkesdagen:

«Huset og bilen er parkert, bare garasjen mangler. Jeg får ikke lov der før denne dagen. Spesialfirmaet brakte meg de viktigste gjenstandene i henhold til listen jeg ga, og alt er inngjerdet som et forbud. sone…»

I dag rapporterer R. Lasinskas allerede om hvem som har skylden for denne dødelige katastrofen.

«Jeg har en årsrapport på 170 sider. Ingen er uskyldig: naturen. På den tiden regnet det i 2 måneder, så falt det mye snø og det skjedde erosjon», røper han.

Ulykkesrapport

Katastrofen skjedde på Rasas bursdag

Nyhetsportalen tv3.lt minner om at 30. desember i fjor ble en by nær Oslo i Norge rammet av en katastrofe: Et enormt jordskred ødela ikke bare folks hjem, men også livene deres. Skjebnen til litauen Rasa Lasinskienė var ukjent i flere måneder, men familien hennes hadde ikke noe håp om å se henne i live på den tiden.

Den 30. desember, da raset gikk, fylte den savnede litaueren 49 år. Kvinnen gikk ut for å jage hunden klokken 04.00 og snakket i telefon med mannen sin på det tidspunktet. Ingen forventet at katastrofen ville inntreffe i løpet av minutter.

«Det gikk opp for oss da. Så la jeg på og så begynte det, så prøvde jeg å ringe, ja vsio, telefonen er av. Ingen forbindelse. Jeg har nettopp gravd i snøen. Ja, fortsett der, med hunden. «Han kom akkurat av den siden og det var slik det hele skjedde, jeg så ham ikke, jeg prøvde å skrike igjen, men i mørket forsvant strømmen, alt forsvant umiddelbart og mye kunnskap,» sa R. Lasinskas. dagen etter katastrofen.

Slik så katastrofescenen ut i september

Mannen sa til nyhetsportalen tv3.lt at han så med egne øyne hvor mange tonn jord som hadde falt. De ransaket naboenes hus, som lå bare 50 meter fra Lasinskaya-husene, skogen og golfbanen.

– Huset vårt og bilen vår ligger på en 15 meter høy klippe, så jeg kan ikke engang samle noen detaljer fra det, fordi det kan kollapse når som helst, sier mannen.

Han sa at det var en i huset på tidspunktet for katastrofen, bortsett fra vertene, som var i andre etasjer i huset. Litauen og mannen hennes har bodd i Norge i 14 år, og barna deres, selv om de allerede er voksne og bor hver for seg.

Jasper Carter

"Frilans introvert. Vennlig fanatiker i sosiale medier. Kommunikator. Bråkmaker. Hardcore matnerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.